POMEM Nedir? Kimler Başvurabilir?
POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezi'nin kısaltmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Teşkilatı'na polis memuru yetiştirmek amacıyla kurulan eğitim kurumlarıdır. Bu merkezlerde, belirli bir süre eğitim alan öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından polis memuru olarak göreve başlarlar.Kimler POMEM'e Başvurabilir?
POMEM'e başvurabilmek için belirli şartları taşımak gerekmektedir. Genel olarak başvuru şartları şunlardır:- Önlisans veya Lisans Mezunu Olmak: POMEM'e başvurabilmek için en temel şart, herhangi bir önlisans veya lisans programından mezun olmaktır. Yani, 2 yıllık veya 4 yıllık bir yükseköğretim programını başarıyla tamamlamış olmak gerekmektedir.
- KPSS'de Başarılı Olmak: ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) belirlenen puan türünde asgari başarıyı elde etmek gerekmektedir. Bu puan türü ve baraj değeri her yıl değişebilmektedir.
- Sağlık Yeterliliği: Fiziksel ve ruh sağlığı açısından belirlenen sağlık şartlarını taşımak gerekmektedir. Görme, işitme, boy ve kilo gibi fiziksel özellikler ile ilgili belirli kriterler bulunmaktadır.
- Güvenlik Soruşturması: Başvuru yapan adayların güvenlik soruşturmaları yapılmaktadır. Adli sicili temiz olmak ve herhangi bir suç kaydı bulunmamak gerekmektedir.
- Askerlik Durumu: Erkek adaylar için askerlik görevini yapmış olmak veya tecilli olmak gerekmektedir.
POMEM Eğitimi
POMEM'de eğitim, genellikle yatılı olarak ve belirli bir süreçte gerçekleştirilir. Eğitim süresince adaylara polislik mesleği ile ilgili teorik ve pratik bilgiler verilir. Fiziksel eğitime de büyük önem verilir.POMEM'e Başvurmak İçin Neler Yapılmalı?
- ÖSYM'nin Duyurularını Takip Etmek: POMEM alımlarıyla ilgili duyurular ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.
- Gereken Belgeleri Hazırlamak: Başvuru kılavuzunda belirtilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamak gerekmektedir.
- Başvuruyu Online Yapmak: Genellikle başvurular online olarak yapılmaktadır.
- Fiziki ve Psikolojik Testlere Girişmek: Başarılı olan adaylar, fiziksel ve psikolojik testlere tabi tutulurlar.
- Mülakat: Fiziksel ve psikolojik testleri geçen adaylar, mülakata alınırlar.
POMEM hakkında daha detaylı bilgi almak için Polis Akademisi Başkanlığı'nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Not: POMEM başvuruları ve şartları her yıl değişebilmektedir. Bu nedenle, en güncel bilgiyi almak için mutlaka resmi kaynakları takip etmeniz önemlidir.
Ek Bilgiler:
- POMEM'e başvuru yapacak adayların, fiziksel olarak zinde ve psikolojik olarak güçlü olması gerekmektedir.
- POMEM eğitimi boyunca disiplinli ve özverili olmak önemlidir.
- Polislik mesleği, toplum hizmetine yönelik bir meslektir.