Keşfet

Kpss Orta Öğreti̇m Meslekleri̇

KPSS Ortaöğretim sınavı, lise mezunu adayların kamu kurumlarında çalışabilmesi için girilmesi gereken bir sınavdır. Ortaöğretim KPSS kapsamında alınacak puanlar, farklı kamu kuruluşlarında çalışacak personel alımlarına başvurmak için kullanılır. Bu sınavdan alınan puanla yerleşilebilecek meslekler ve kamu kurumları, sınavın içerik ve branşına göre çeşitlenir.

KPSS Ortaöğretimle Alınabilecek Meslekler

KPSS Ortaöğretim sınavı, özellikle memur alımları için geçerlidir. Bu sınavın sonucuyla başvurulabilecek başlıca meslekler ve pozisyonlar aşağıda sıralanmıştır:

1. Büro Memuru:
    • Çeşitli kamu kurumlarında genel idari işler, yazışmalar, dosyalama ve evrak takibi gibi görevleri yerine getiren personeldir.
  2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Memurları:
    • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, sosyal güvenlik, işçi hakları, sigorta işlemleri gibi alanlarda çalışacak personel alımları yapılır.
  3. Belediye Memurları:
    • Belediyelerde çeşitli idari görevlerde çalışan memurlar, planlama, denetim, sosyal hizmetler gibi alanlarda görev alabilirler.
  4. Vergi Dairesi Çalışanları:
    • Vergi dairesinde çalışacak personel, vergi işlemleri, mükellef hizmetleri, raporlama ve kayıt tutma gibi görevlerde yer alabilir.
  5. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Memurları:
    • Tapu ve kadastro işlemleri, gayrimenkul kaydı, tapu işlemleri, harita ve kadastro hizmetlerinde çalışan personel.
  6. POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) Öğrencisi (Polis Memuru):
    • Lise mezunu olanlar, KPSS'yi geçtikten sonra Polis Meslek Eğitim Merkezine (POMEM) başvuruda bulunabilirler. Bu süreç, polis olmak isteyenler için bir yol haritasıdır.
  7. Zabıta Memuru:
    • Belediyelerde çalışan zabıtalar, şehir düzenini sağlamak, denetimler yapmak ve kamu güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
  8. İçişleri Bakanlığı Memurları:
    • İçişleri Bakanlığına bağlı çeşitli birimlerde çalışacak personel, kamu düzeni ve güvenliği ile ilgili görevlerde bulunabilir.
  9. Sağlık Bakanlığı Memurları:
    • Sağlık sektöründe, hastaneler veya sağlık merkezlerinde çalışacak idari personel ve sekreterlik görevleri için alımlar yapılmaktadır.
  10. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Çalışanları:
    • MEB, KPSS Ortaöğretim puanı ile öğretmen olmayan idari personel alımları yapar. Bu personeller, okullarda idari görevlerde (sekreter, hizmetli vb.) çalışabilirler.
  11. Adalet Bakanlığı Memurları:
    • Adalet Bakanlığı, cezaevi çalışanları, infaz koruma memurları gibi alanlarda personel alımları yapmaktadır.
  12. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çalışanları:
    • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çeşitli idari pozisyonlar ve memurluklar için alımlar yapmaktadır. Gümrük işlemleri, ticaret denetimleri gibi görevlerde çalışacak personel alımları bu bakanlık tarafından yapılır.

KPSS Ortaöğretim Başvurusu için Gereksinimler

KPSS Ortaöğretim sınavına başvuru yapabilmek için, genellikle lise veya dengi okul mezunu olmanız gerekmektedir. Bu sınavda başarılı olduktan sonra, devlet kurumlarının çeşitli bölümlerinde çalışabilecek şekilde başvuru yapabilirsiniz.

Sınavın İçeriği ve Alınacak Puan

KPSS Ortaöğretim sınavı, genel yetenek ve genel kültür bölümlerini kapsar:

• Türkçe: Dil bilgisi, anlam bilgisi, anlatım bozuklukları.
  • Matematik: Sayılar, problemler, oran-orantı, geometri.
  • Tarih: Türk ve dünya tarihi, Atatürk ilke ve inkılapları.
  • Coğrafya: Türkiye ve dünya coğrafyası, iklimler, göç, yerleşim alanları.
  • Vatandaşlık Bilgisi: Anayasa, demokrasi, Türkiye'nin kamu yönetimi.
Sınav sonucunda aldığınız puanlar, başvurduğunuz kamu kurumunun gereksinimlerine göre değerlendirilecektir.

Özetle

KPSS Ortaöğretim sınavı, lise mezunu adayların kamu sektöründe çeşitli idari ve teknik görevlerde çalışabilmelerini sağlar. Bu sınav sonucunda, belediyelerden vergi dairelerine, emniyet teşkilatından sağlık sektörüne kadar birçok alanda görev almak mümkün olabilir. Her yıl yapılan KPSS sınavı ile kamu kurumlarına başvurular yapılabilir ve başarılı olan adaylar, kamu görevlerine atanabilir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar