Keşfet

Kpss İle Poli̇s Olmak

KPSS ile Polis Olmak: Detaylı Anlatım

KPSS ile polis olmak isteyen adaylar, Polis Meslek Eğitim Merkezleri'nde (POMEM) eğitim almak üzere başvuru yapabilirler. Aşağıda, KPSS ile polis olma süreci, başvuru şartları, puan türleri, eğitim süreci ve polislik kariyeri hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

KPSS ile Polis Olma Süreci

1. KPSS'ye Giriş:
    • Polis adayları, KPSS P3 puan türü üzerinden değerlendirilir.
    • Lisans mezunları için KPSS Lisans sınavına girerek bu puanı almanız gereklidir.
    • Önlisans mezunları için ise KPSS P93 puan türü kullanılmaktadır.
  2. Polis Akademisi Başvuruları:
    • KPSS puanınız açıklandıktan sonra Polis Akademisi Başkanlığı’nın ilan ettiği Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) başvurularını takip etmelisiniz.
  3. Mülakat Süreci:
    • KPSS puanı, POMEM başvurusu için sıralama kriteridir, ancak tek başına yeterli değildir.
    • Fiziksel yeterlilik testi ve sözlü mülakattan da başarılı olmak gereklidir.
  4. Eğitim Süreci:
    • Mülakatı geçen adaylar, POMEM'lerde genellikle 6 ay süren temel polislik eğitimi alırlar.
    • Eğitim sonunda başarılı olanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis memuru olarak göreve başlarlar.

KPSS Puan Türleri ve Taban Puanlar

Polislik başvuruları için kullanılan KPSS puan türleri şunlardır:
  • KPSS P3: Lisans mezunları için.
  • KPSS P93: Önlisans mezunları için.

Taban Puanlar (Son Yıllar):

• Lisans mezunları: 60 ve üzeri (Bazı yıllarda 65 olarak belirlenmiştir).
  • Önlisans mezunları: 65 ve üzeri.
Not: Taban puanlar, başvuru yapılan yılın kontenjan sayısına ve başvuru yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.

Başvuru Şartları

1. Eğitim Durumu:
    • Lisans veya önlisans mezunu olmak.
    • Mezuniyet belgesinin başvuru esnasında ibraz edilmesi gereklidir.
  2. Yaş Şartı:
    • Lisans ve önlisans mezunları için:
      • 30 yaşından gün almamış olmak. (Başvuru tarihi itibarıyla)
      • Bazı yıllarda yaş sınırı 28 olarak da belirlenmiştir.
  3. KPSS Şartı:
    • Yukarıda belirtilen taban puanların üzerinde bir KPSS puanına sahip olmak.
  4. Sağlık Şartları:
    • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne uygun olmak.
    • Boy ve kilo oranı uyumu:
      • Erkeklerde: En az 167 cm boy.
      • Kadınlarda: En az 162 cm boy.
      • Beden kitle indeksi: 18-27 aralığında olmalıdır.
  5. Diğer Şartlar:
    • Türk vatandaşı olmak.
    • Güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak.
    • Silah taşımaya engel bir durumu olmamak.

Fiziki Yeterlilik ve Mülakat Süreci

1. Fiziki Yeterlilik Testi:
    • Parkur üzerinde belirlenen süre içinde verilen görevleri tamamlamanız gerekir.
    • Parkurda engellerin aşılması, hızlı koşu, zıplama ve diğer temel fiziki kabiliyetler değerlendirilir.
  2. Sözlü Mülakat:
    • Adayların genel kültürü, ifade yeteneği ve polislik mesleğine uygunluğu değerlendirilir.
    • Sorular genellikle güncel olaylar, anayasa bilgisi ve kişisel değerlendirmelerden oluşur.

Eğitim Süreci (POMEM)

• Süre: 6 ay (Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde yoğun bir eğitim).
  • Eğitim İçeriği:
    • Temel polislik bilgisi.
    • Hukuki konular (Anayasa, Ceza Hukuku, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu).
    • Silah eğitimi ve atış talimleri.
    • Fiziki kondisyon artırıcı aktiviteler.
  • Eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan adaylar polis memuru olarak atanır.

Polislik Kariyeri ve Görevleri

Polis Memurunun Görevleri:

• Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak.
  • Suçları önleyici faaliyetlerde bulunmak.
  • Olay yeri inceleme, trafik düzenlemesi, operasyonel görevler vb. faaliyetlerde yer almak.

Kariyer İlerleme Olanakları:

• Polis memurları, meslek içinde çeşitli alanlarda uzmanlaşabilir (trafik polisi, narkotik şube, özel harekât vb.).
  • Kıdemli polis memurluğundan komiser yardımcılığına terfi imkânı bulunmaktadır.
  • Eğitim durumunu geliştiren polisler, Emniyet Müdürü seviyelerine kadar yükselebilir.

Polislikte Maaş Durumu

2024 itibarıyla:
  • Yeni başlayan bir polis memurunun maaşı: 35.000-40.000 TL civarındadır.
  • Görev yeri (doğu görevleri), kıdem ve mesai saatlerine bağlı olarak maaş artış gösterebilir.

Sonuç

KPSS ile polis olmak, Türkiye’de kamu güvenliği alanında kariyer yapmak isteyen adaylar için önemli bir fırsattır. KPSS’den yeterli puanı almak, fiziksel yeterlilik ve sözlü mülakatta başarılı olmak bu süreçteki en kritik adımlardır. Polislik mesleği, kamu hizmetine katkıda bulunma ve kariyer gelişim fırsatları açısından cazip bir seçenektir. Başvuru sürecini dikkatle takip ederek, hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar