SGK'da İş Sağlığı ve Güvenliği Görevleri
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ülkemizde işçi sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir role sahiptir. SGK, işyerlerindeki sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi gibi konularda çeşitli görevler üstlenir.SGK'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Alanındaki Genel Görevleri
- Mevzuatın Uygulamasını Denetlemek: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmeliklerin işyerlerinde doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını denetler.
- Risk Değerlendirmesi: İşyerlerindeki riskleri belirlemek, değerlendirmek ve bu risklere karşı alınması gereken önlemleri belirlemek için işverenleri yönlendirir.
- Eğitim ve Bilgilendirme: İşverenleri, çalışanları ve işyeri hekimlerini iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitir ve bilgilendirir.
- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri: İş kazası ve meslek hastalığı bildirimlerini değerlendirir ve gerekli incelemeleri yapar.
- İşyeri Hekimi ve Güvenlik Uzmanı Belgelendirme: İşyeri hekimleri ve güvenlik uzmanlarının belgelendirme süreçlerini yönetir.
- İstatistiksel Veri Toplama: İş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerini tutar ve bu verileri analiz ederek sektörel riskleri belirler.
- Araştırma ve Geliştirme: İş sağlığı ve güvenliği alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütür.
- Uluslararası İşbirliği: Uluslararası işbirliği çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi alışverişinde bulunur.
SGK'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Alanındaki Özel Görevleri
- İşyeri Hekimi ve Güvenlik Uzmanı Desteği: İşyeri hekimleri ve güvenlik uzmanlarına danışmanlık hizmeti verir.
- Risk Değerlendirme Sistemlerinin Geliştirilmesi: İşyerlerinde risk değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlar.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Programlarının Hazırlanması: İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği programları hazırlamalarına yardımcı olur.
- İşyerlerinde Denetim: İşyerlerinde periyodik olarak denetim yapar ve eksikliklerin giderilmesi için işverenlere süre verir.
- Cezai İşlemler: İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uymayan işverenlere cezai işlem uygular.
SGK'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Alanındaki Önemi
SGK, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir rol oynayarak;- Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korur.
- İş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltır.
- Üretim kayıplarını önler.
- Sosyal güvenlik sistemine katkı sağlar.
Not: Bu bilgiler genel bir çerçeve sunmaktadır. Detaylı bilgi için SGK'nın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.