Keşfet

Ortaöğretim Kpss

Ortaöğretim KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) sınavı, Türkiye'deki kamu kurumlarında çalışmak isteyen lise mezunu adaylar için yapılan bir sınavdır. Bu sınav, genellikle genel kültür ve genel yetenek olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Aşağıda, Ortaöğretim KPSS sınavı ile ilgili konu başlıkları ve sorulara örnekler yer almaktadır.

Ortaöğretim KPSS Sınav Konuları​

1. Genel Yetenek
    • Türkçe:
      • Paragraf (Anlam bilgisi)
      • Cümle yapısı
      • Dil bilgisi (noktalama işaretleri, büyük küçük harf kullanımı, sözcük türleri, cümle türleri vb.)
      • Sözcük anlamı, eş anlamlılar, zıt anlamlılar
      • Anlatım bozuklukları
    • Matematik:
      • Sayılar ve işlemler
      • Kesirler, oran-orantı
      • Problemler (Yaş, hareket, karışım problemleri vb.)
      • Geometri (Dikdörtgen, kare, üçgen, daire vb. şekiller)
      • Matematiksel işlemler, yüzdeler, oranlar
      • Veri analizi (grafikler, tablolar, ortalama vb.)
  2. Genel Kültür
    • Tarih:
      • Türk Tarihi (Türk devletlerinin kuruluşu, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyet dönemi vb.)
      • Dünya Tarihi (İlk uygarlıklar, Orta Çağ, Yeni Çağ, modern devrimler vb.)
      • Türk Devrim Tarihi ve Atatürk İlke ve İnkılapları
    • Coğrafya:
      • Türkiye'nin fiziki ve beşeri coğrafyası
      • Dünya'nın şekli, iklimler, coğrafi bölgeler
      • Nüfus, göç, yerleşim alanları
    • Vatandaşlık Bilgisi (Anayasa ve Demokrasi):
      • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
      • Demokrasi, insan hakları, sosyal devlet ilkesi
      • Kamu yönetimi ve siyasi partiler
    • Güncel Bilgiler: Günlük olaylar, Türkiye'nin ve dünyanın önemli gelişmeleri

Ortaöğretim KPSS Sorularına Örnekler​

1. Türkçe - Paragraf Sorusu Örneği:​

Paragraf:Bazı insanlar, her zaman bir şeyler öğrenmek istemekle birlikte, hayatlarının hiçbir döneminde aktif bir şekilde öğrenmeyi tercih etmezler. Onlar, öğrendikleri bilgileri kısa süre içinde unuturlar ve her zaman bilmedikleri bir konuda konuşmakta ısrar ederler. Halbuki öğrenme süreci, insanın hem kendi gelişimi hem de toplumsal fayda için önemli bir süreçtir.

Soru:Yukarıdaki paragrafta anlatılmak istenen temel düşünce nedir?
a) İnsanlar genellikle kısa süreli öğrenmelerle yetinirler.
b) Öğrenmek insanın gelişimi için önemli bir süreçtir.
c) İnsanlar bazen öğrenmeyi gereksiz görürler.
d) Öğrenmeyi her zaman aktif şekilde sürdürmek gerekir.

Cevap: b) Öğrenmek insanın gelişimi için önemli bir süreçtir.

2. Matematik - Problem Sorusu Örneği:​

Bir işçi, bir işin %40’ını 4 günde bitiriyor. Geriye kalan işin tamamını kaç günde bitirir?
a) 6 b) 7 c) 8 d) 10

Cevap: b) 7
Çözüm: Eğer işin %40’ı 4 günde bitiriliyorsa, 1 günde %10’luk bir iş tamamlanır. Geriye kalan %60’lık işin tamamlanması için 6 gün gereklidir.

3. Tarih - Atatürk İlke ve İnkılapları Sorusu Örneği:​

Soru: Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün ekonomik alandaki inkılapları arasında yer almaz?
a) Saltanatın kaldırılması
b) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkarılması
c) İzmir İktisat Kongresi'nin toplanması
d) Millî para biriminin kabul edilmesi

Cevap: b) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkarılması
Açıklama: Tevhid-i Tedrisat Kanunu, eğitim alanındaki bir inkılap olup, ekonomik inkılaplarla ilgili değildir.

4. Coğrafya - Harita Sorusu Örneği:​

Türkiye'nin hangi bölgesi, diğer bölgelere göre daha fazla tarım ürününün yetiştirildiği bir bölge olarak bilinir?
a) Marmara
b) Ege
c) Akdeniz
d) İç Anadolu

Cevap: b) Ege

Ortaöğretim KPSS Sınavına Hazırlık​

Sınavı başarıyla geçmek için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

1. Konu Tekrarı ve Çalışma: Her konuyu baştan sona gözden geçirin. Soruları çözerek pratik yapın.
  2. Çıkmış Soruları Çözün: Önceki yıllarda sorulmuş KPSS soruları, sınavın formatını anlamak ve hangi konularda eksiklikleriniz olduğunu görmek için önemlidir.
  3. Zaman Yönetimi: Sınavda her soruya yeterli zaman ayırarak, hızınızı artırın.
  4. Güncel Bilgileri Takip Edin: Güncel olaylar ve gelişmeler, KPSS sınavında sorulabilir.
Son olarak, sınav takvimini ve başvuru tarihlerini takip etmek, düzenli bir çalışma planı oluşturmak önemlidir. ÖSYM'nin duyurularına dikkat ederek, başvuruları zamanında yapmayı unutmayın.

Konu görüntüleyen kullanıcılar