thenorthremember
Üye
KPSS Sağlık Nedir? Detaylı Açıklama
KPSS Sağlık, sağlık alanında çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin kamu kurumlarına atanabilmesi için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kapsamında yapılan bir sınavdır. Sağlık sektörü kadroları, lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeylerinde adaylara yönelik olarak açılmaktadır. Bu sınav, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin yanı sıra, alan bilgisi ve mesleki yeterlilikleri ölçen ek değerlendirmeler de içerebilir.KPSS Sağlık Kadroları
Sağlık alanındaki KPSS kadroları, Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarında istihdam edilmek üzere açılır. İşte başlıca kadrolar:- Lisans Düzeyi Kadrolar:
- Hemşire
- Ebe
- Fizyoterapist
- Diyetisyen
- Psikolog
- Biyolog
- Sağlık yönetimi mezunları
- Önlisans Düzeyi Kadrolar:
- Sağlık teknikeri (anestezi, radyoloji, laboratuvar, diyaliz vb.)
- Paramedik (ilk ve acil yardım)
- Diş protez teknikeri
- Tıbbi sekreter
- Ortaöğretim Düzeyi Kadrolar:
- Sağlık meslek lisesi mezunları (hemşire yardımcısı, anestezi teknisyeni, acil tıp teknisyeni vb.)
KPSS Sağlık Soru Sayıları ve Konu Dağılımı
1. Genel Yetenek (60 Soru):
- Türkçe:30 soru
- Sözcükte anlam, paragraf, dil bilgisi, yazım kuralları.
- Matematik:30 soru
- Temel matematik, problemler, sayısal mantık, geometri.
2. Genel Kültür (60 Soru):
- Tarih:27 soru
- Osmanlı tarihi, inkılap tarihi, çağdaş dünya tarihi.
- Coğrafya:18 soru
- Türkiye’nin fiziki, ekonomik ve beşeri coğrafyası.
- Vatandaşlık ve Güncel Bilgiler:15 soru
- Anayasa bilgisi, temel haklar ve güncel olaylar.
3. Alan Bilgisi (Sağlık Mesleklerine Özel):
Sağlık alanındaki lisans ve önlisans mezunları için mesleki alan bilgisi gerektiren pozisyonlar için ayrı bir alan sınavı uygulanabilir. Bu testin kapsamı, adayın mezun olduğu bölüme göre değişir. Örneğin:- Hemşirelik Alanı: Temel hemşirelik bilgisi, anatomi, farmakoloji.
- Fizyoterapi: Kas-iskelet sistemi, rehabilitasyon teknikleri.
- Diyetisyenlik: Beslenme ilkeleri, gıda kimyası.
- Sağlık Teknikerliği: Tıbbi cihaz bilgisi, radyoloji, laboratuvar teknikleri.
KPSS Sağlık Puan Türleri
KPSS Sağlık alanında alınan puanlar, atanmak istenen kadronun eğitim düzeyine göre hesaplanır:- P3 (Lisans): Genel Yetenek ve Genel Kültür testi sonuçlarına göre hesaplanır.
- P93 (Önlisans): Önlisans düzeyi Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden alınan puan.
- P94 (Ortaöğretim): Ortaöğretim düzeyi Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden alınan puan.
KPSS Sağlık Atama Süreci
- Sınav Sonuçları: KPSS sınavı sonrası alınan puanlar, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı kadro ve kontenjanlara başvuru yapabilmek için kullanılır.
- Tercih Dönemi: Adaylar, ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzu üzerinden uygun kadrolara tercihlerini yapar.
- Atama: Sağlık Bakanlığı, tercih sonuçlarına göre adayların atamalarını yapar. Yerleştirmelerde genellikle en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılır.
KPSS Sağlık Alanı Çalışma Önerileri
- Genel Yetenek ve Genel Kültür:
- Çıkmış soruları çözerek soru formatını anlayın.
- Tarih ve coğrafyada ezber yerine kavrayarak öğrenmeye çalışın.
- Mesleki Alan Bilgisi:
- Mezun olduğunuz bölümle ilgili temel derslere tekrar çalışın.
- Mesleki bilgi kitapları ve geçmiş sınav sorularından faydalanın.
- Deneme Sınavları:
- Zaman yönetimi ve sınav pratiği için düzenli olarak deneme sınavları yapın.
KPSS Sağlık Atama Durumu
Sağlık Bakanlığı, her yıl KPSS sonuçlarına göre geniş bir kontenjanla sağlık personeli alımı yapar. Atamalarda, özellikle hemşirelik, tıbbi sekreterlik, radyoloji teknikeri gibi mesleklerde yüksek talep vardır. Bu nedenle, alınan puan ne kadar yüksek olursa atanma şansı o kadar artar.Sonuç:KPSS Sağlık, sağlık sektöründe kamu personeli olarak çalışmayı hedefleyen adaylar için önemli bir sınavdır. Hem genel yetenek-genel kültür hem de mesleki alan bilgisi sınavına iyi hazırlanmak, yüksek puan alarak atanma şansını artırır. Planlı bir çalışma ve düzenli tekrar ile başarıya ulaşabilirsiniz.