Keşfet

Kpss Puan Hesaplama 2025

KPSS 2025 Puan Hesaplama: Detaylı Anlatım

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), kamu kurumlarında görev almak isteyen adayların bilgi ve yeteneklerini ölçen bir sınavdır. KPSS puan hesaplaması, adayların doğru ve yanlış cevap sayıları, testlerin ağırlıkları ve sınavın genel istatistikleri dikkate alınarak yapılır. 2025 KPSS puanınızı nasıl hesaplayabileceğinizi adım adım açıklayalım.

1. Net Hesaplama

Her test için net sayınızı belirlemek için şu adımları izleyin:

• Doğru Sayısı: Her testte doğru cevapladığınız soru sayısı.
  • Yanlış Sayısı: Her testte yanlış cevapladığınız soru sayısı.
  • Net Sayısı: Doğru sayısından, yanlış sayısının dörtte birini çıkararak bulunur.
Formül:

Net=Dog˘ru Sayısı−(Yanlıs¸ Sayısı4)\text{Net} = \text{Doğru Sayısı} - \left( \frac{\text{Yanlış Sayısı}}{4} \right)Net=Dog˘ru Sayısı−(4Yanlıs¸ Sayısı)

Örnek:

• Doğru: 50
  • Yanlış: 20
Net=50−(204)=50−5=45\text{Net} = 50 - \left( \frac{20}{4} \right) = 50 - 5 = 45Net=50−(420)=50−5=45

2. Standart Puan (SP) Hesaplama

Her test için standart puanınızı hesaplamak için:

• Adayın Neti (X): İlgili testteki net sayınız.
  • Ortalama Net (M): Tüm adayların ilgili testteki ortalama net sayısı.
  • Standart Sapma (S): İlgili testin standart sapması.
Formül:

SP=50+10×(X−MS)\text{SP} = 50 + 10 \times \left( \frac{X - M}{S} \right)SP=50+10×(SX−M)

Not: Ortalama net ve standart sapma değerleri, ÖSYM tarafından sınav sonrası yayımlanan istatistiklerde bulunur.

3. Ağırlıklı Standart Puan (ASP) Hesaplama

Testlerin ağırlıklarına göre ASP hesaplanır.

Örnek:

• KPSS P3 Puanı:
    • Genel Yetenek (GY) ve Genel Kültür (GK) testlerinin her biri %50 ağırlığa sahiptir.
Formül:

ASP=(SPGY×0.5)+(SPGK×0.5)\text{ASP} = (\text{SP}_{GY} \times 0.5) + (\text{SP}_{GK} \times 0.5)ASP=(SPGY×0.5)+(SPGK×0.5)

4. Nihai KPSS Puanı Hesaplama

Son olarak, ASP kullanılarak nihai KPSS puanı hesaplanır.

Formül:

KPSS Puanı=70+(30×(ASP−ASP Ortalaması)ASP Standart Sapması)\text{KPSS Puanı} = 70 + \left( \frac{30 \times (\text{ASP} - \text{ASP Ortalaması})}{\text{ASP Standart Sapması}} \right)KPSS Puanı=70+(ASP Standart Sapması30×(ASP−ASP Ortalaması))

Not: ASP ortalaması ve standart sapması, ÖSYM'nin yayımladığı verilere dayanır.

Önemli Notlar:

• Testlerin Ağırlıkları: Her puan türü için testlerin ağırlıkları farklıdır. Örneğin, KPSS P10 puanı için Genel Yetenek %30, Genel Kültür %30 ve Eğitim Bilimleri %40 ağırlığa sahiptir.
  • ÖSYM Verileri: Kesin puan hesaplaması için ÖSYM'nin sınav sonrası yayımladığı sayısal bilgileri kullanmanız gerekmektedir.
  • Hesaplama Araçları: İnternette bulunan KPSS puan hesaplama robotları, tahmini puanınızı hesaplamada yardımcı olabilir. Ancak, en doğru sonuç için ÖSYM'nin resmi verilerini kullanmanız önerilir.
Daha detaylı bilgi ve hesaplama araçları için ve sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri