Keşfet

Kpss Nitelik Kodlarına Göre Tercih Listesi Hazırlama

ataturk

Üye

KPSS Nitelik Kodlarına Göre Tercih Listesi Hazırlama​

KPSS sınavında başarılı olduktan sonra en heyecan verici aşama, tercih listesi oluşturmaktır. Nitelik kodları bu süreçte size yol gösterici olacaktır. Ancak sadece kodlara bakmak yeterli değil, aynı zamanda kendi ilgi alanlarınızı, kariyer hedeflerinizi ve tercih ettiğiniz çalışma koşullarını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Tercih Listesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Nitelik Kodlarını Anlamak: Her nitelik kodu farklı bir alanı temsil eder. Örneğin, 4000'li kodlar genellikle eğitim bilimlerini, 5000'li kodlar sağlık bilimlerini ifade eder. Kendi bölümünüz ve ilgi alanınızla eşleşen kodları belirleyin.
  • Kurum Araştırması: Tercih edeceğiniz kurumları detaylı bir şekilde araştırın. Kurumun çalışma alanları, görev yerleri, sosyal imkanları ve kariyer olanakları hakkında bilgi edinin.
  • Görev Yeri: Tercih ettiğiniz görev yerini belirleyin. Büyük şehirler, küçük ilçeler veya kırsal bölgeler gibi farklı seçenekler arasından kendinize en uygun olanı seçin.
  • Kontenjan: Her kadronun kontenjanını kontrol edin. Kontenjanın düşük olduğu kadrolarda yerleşme olasılığınız daha az olabilir.
  • Puan Durumu: Kendi puanınızı göz önünde bulundurarak, yerleşme ihtimaliniz yüksek olan kadroları tercih etmeye özen gösterin.
  • Yedek Tercihler: Her ihtimale karşı yedek tercihler yapın.
  • ÖSYM Kılavuzu: ÖSYM'nin yayınladığı tercih kılavuzunu dikkatlice okuyun. Kılavuzda, her bir kadronun nitelikleri, görev yerleri ve diğer önemli bilgiler yer almaktadır.

Tercih Listesi Oluşturma Örneği​

Diyelim ki, biyoloji öğretmenliği mezunusunuz ve kırsal bir bölgede öğretmenlik yapmak istiyorsunuz. Bu durumda, tercih listenizde ağırlıklı olarak 4000'li kodlardaki (eğitim bilimleri) ve kırsal bölgelerde bulunan kadrolara yer verebilirsiniz.

SıraNitelik KoduKurumGörev YeriNotlar
14012Milli Eğitim BakanlığıDoğu Anadolu BölgesiKırsal okul
24015Milli Eğitim BakanlığıGüneydoğu Anadolu BölgesiKırsal okul
34018Milli Eğitim Bakanlığıİç Anadolu BölgesiKırsal okul
...............

İpuçları​

• Tercih Listesi Hazırlama Araçlarından Yararlanın: Bazı özel eğitim kurumları veya online platformlar, tercih listesi oluşturmanıza yardımcı olacak araçlar sunmaktadır.
  • Öğrenci Topluluklarından Yardım Alın: Üniversitenizin mezunlar derneği veya ilgili alanlardaki öğrenci topluluklarından bilgi alabilirsiniz.
  • Deneyimli Kişilerden Tavsiye Alın: Daha önce KPSS sınavına girmiş ve yerleşmiş kişilerden tavsiye almanız faydalı olacaktır.
Unutmayın: Tercih listesi, geleceğinizin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu nedenle, karar vermeden önce tüm faktörleri dikkatlice değerlendirin.

Ek Bilgiler İçin:

Başka sorularınız olursa lütfen çekinmeden sorun.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri