Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
KPSS Lisans Kaç Yılda Bir Yapılır? Detaylı Anlatım
KPSS Lisans sınavı, kamu kurumlarında lisans mezunlarının atanmasını sağlamak amacıyla düzenlenen ve Türkiye'de milyonlarca adayın katıldığı önemli bir sınavdır. Bu sınavın düzenlenme sıklığı, sınav türüne ve adayın başvuracağı kadroya göre farklılık gösterir.
KPSS Lisans Sınav Türleri ve Düzenlenme Sıklığı
1. Genel Yetenek - Genel Kültür (GKGK) ve Eğitim Bilimleri Sınavları
Kapsam:
Genel Yetenek: Türkçe ve Matematik sorularını içerir.
Genel Kültür: Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel Bilgilerden oluşur.
Eğitim Bilimleri: Öğretmenlik meslek bilgisi sorularını kapsar.
Sıklık:
KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavları her yıl düzenlenir.
Tüm lisans mezunları bu sınavlara katılarak düz memurluk ve öğretmenlik gibi kadrolar için puan elde eder.
2. Alan Bilgisi Sınavı
Kapsam:
İktisat, Maliye, Hukuk, Kamu Yönetimi, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve benzeri alan derslerini içerir.
Sıklık:
KPSS Lisans Alan Bilgisi sınavı sadece çift yıllarda yapılır (örn: 2024, 2026, 2028).
Bu sınav, KPSS A Grubu mesleklerine (müfettişlik, uzmanlık, denetçilik vb.) atanmak isteyen adaylar için gereklidir.
3. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)
Kapsam:
Öğretmenlik branşlarına özel sorular içerir (Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Tarih vb.).
Sıklık:
Her yıl düzenlenir.
Sadece öğretmen adayları için yapılır ve atanmak isteyenlerin bu sınava katılması gerekir.
4. KPSS DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi)
Kapsam:
İlahiyat mezunlarına özel sorular içerir.
Sıklık:
Çift yıllarda yapılır.
KPSS Lisans Puanının Geçerlilik Süresi
KPSS Lisans puanının geçerlilik süresi, adayın başvuracağı kadroya göre farklılık gösterir:
B Grubu Kadrolar (Düz Memurluk):
KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür puanı, 2 yıl boyunca geçerlidir.
Çift yıllarda yapılan sınav sonucu, merkezi atamalarda kullanılır.
A Grubu Kadrolar (Uzmanlık, Müfettişlik vb.):
KPSS Lisans Alan Bilgisi puanı, yalnızca sınavın yapıldığı yıl geçerlidir.
Bu nedenle, A Grubu kadrolara başvurmayı planlayan adayların her yıl sınava girmesi gerekebilir.
Öğretmenlik Kadroları:
KPSS Lisans P10 ve P121 puanları (ÖABT dahil), 2 yıl boyunca geçerlidir.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın değişiklik yapma hakkı saklıdır.
KPSS Lisans Türlerine Göre Özet
Sınav Türü
Düzenlenme Sıklığı
Puan Geçerlilik Süresi
Hedef Kadrolar
Genel Yetenek-Genel Kültür
Her yıl
2 yıl
Düz Memurluk, Öğretmenlik, Tüm B Grubu Kadrolar
Eğitim Bilimleri
Her yıl
2 yıl
Öğretmenlik
Alan Bilgisi
Çift yıllarda
1 yıl
A Grubu Kadrolar (Uzman, Müfettiş, Denetçi)
ÖABT (Alan Testi)
Her yıl
2 yıl
Öğretmenlik
DHBT
Çift yıllarda
2 yıl
Din Hizmetleri Kadroları
KPSS Lisans Sınavına Katılma Sıklığı
Adayların hangi sıklıkta sınava katılması gerektiği, kariyer hedeflerine bağlıdır:
Düz Memurluk Hedefleyenler:
Çift yıllarda yapılan sınava katılmalıdır. Çünkü merkezi atamalar sadece çift yılların puanıyla yapılır.
A Grubu Kadrolar Hedefleyenler:
Her yıl yapılan sınava katılmaları gerekebilir. Özellikle, her yıl açılan uzmanlık ve müfettişlik sınavlarına başvuru için güncel puan gereklidir.
Öğretmenlik Hedefleyenler:
Her yıl yapılan KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve ÖABT sınavlarına katılabilirler.
Sonuç
KPSS Lisans sınavının düzenlenme sıklığı ve puan geçerlilik süresi, adayın hedeflediği kadroya göre değişiklik gösterir. Adayların kariyer hedeflerine göre sınav takvimini ve puan geçerlilik sürelerini takip ederek, planlama yapmaları önemlidir. ÖSYM’nin her yıl yayımladığı sınav takvimi ve duyuruları düzenli olarak kontrol edilmelidir.