thenorthremember
Üye
KPSS Kaç Soru? Soru Sayıları ve Detaylı Anlatım
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), adayların eğitim düzeyine, başvurduğu kadroya ve sınav türüne göre farklı oturumlardan oluşur. Genel olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür bölümlerinden oluşan KPSS, öğretmenlik, A grubu kadrolar ve alan bilgisi gibi oturumlarla çeşitlenir. İşte KPSS'deki soru sayıları ve detayları:
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), adayların eğitim düzeyine, başvurduğu kadroya ve sınav türüne göre farklı oturumlardan oluşur. Genel olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür bölümlerinden oluşan KPSS, öğretmenlik, A grubu kadrolar ve alan bilgisi gibi oturumlarla çeşitlenir. İşte KPSS'deki soru sayıları ve detayları:
KPSS Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim (B Grubu)
Bu grupta sınav Genel Yetenek ve Genel Kültür olmak üzere iki bölümden oluşur. Lisans, önlisans ve ortaöğretim düzeyindeki adaylar için benzer yapıdadır.Genel Yetenek (60 Soru):
- Türkçe:30 soru
- Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragraf, dil bilgisi, yazım kuralları ve noktalama işaretleri.
- Matematik:30 soru
- Temel matematik, problemler, sayısal mantık, geometri.
Genel Kültür (60 Soru):
- Tarih:27 soru
- İslamiyet öncesi Türk tarihi, Osmanlı dönemi, inkılap tarihi ve çağdaş Türk dünyası.
- Coğrafya:18 soru
- Türkiye’nin fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafyası.
- Vatandaşlık ve Güncel Bilgiler:15 soru
- Anayasa hukuku, temel hak ve özgürlükler, güncel olaylar.
Toplam: 120 soru
KPSS Öğretmenlik
Öğretmen adayları için Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının yanı sıra Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumları bulunmaktadır.Eğitim Bilimleri (80 Soru):
- Öğrenme psikolojisi, program geliştirme, ölçme ve değerlendirme, öğretim yöntemleri gibi pedagojik konular.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT):
- Branşa özel 50-75 soru (branşa göre değişir).
- Branş bilgisi (%80) ve alan eğitimi (%20).
KPSS A Grubu ve Alan Bilgisi
Bu oturumlar lisans mezunları için düzenlenir ve uzmanlık gerektiren meslekler (müfettişlik, kaymakamlık, uzmanlık vb.) için gereklidir.Genel Yetenek ve Genel Kültür: 120 soru (zorunlu)
- Aynı soru dağılımı lisans düzeyi için geçerlidir.
Alan Bilgisi (120 Soru):
Alan Bilgisi sınavı, adayın mezun olduğu bölümle ilgili 6 oturumdan oluşur:- Hukuk
- İktisat
- İşletme
- Maliye
- Muhasebe
- Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Çalışma Ekonomisi (birlikte değerlendirilir).
Her oturumda 30 soru sorulur.
Toplam: 240 soru
KPSS Soru Türleri ve Puan Türleri
- KPSS soruları genellikle çoktan seçmelidir ve 5 şıklı sorular içerir.
- KPSS puan türleri (P1, P3, P10, vb.) oturumlara göre farklılaşır. Örneğin:
- P3: Genel Yetenek ve Genel Kültür (B Grubu Kadrolar için).
- P10: Öğretmen atamaları için.
- P48: A Grubu kadrolar için.
KPSS Soru Dağılımı Özet Tablosu
Oturum | Soru Sayısı |
---|---|
Genel Yetenek | 60 |
Genel Kültür | 60 |
Eğitim Bilimleri | 80 |
Alan Bilgisi | 120 |
ÖABT | 50-75 |
KPSS’ye Hazırlık İçin Öneriler
- Konu Çalışması: Tüm oturumlar için detaylı konu çalışması yapın.
- Çıkmış Sorular: Geçmiş yıllardaki soruları çözerek sınavın mantığını kavrayın.
- Zaman Yönetimi: 120 soru için zamanınızı doğru planlayın.