KPSS Atamalarında Engelli Adaylar İçin Şartlar
Engelli bireyler için KPSS atamaları, özel düzenlemelerle gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemeler, engellilerin kamu hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamak ve eşit fırsatlar sunmak amacıyla yapılmıştır.Engelli Adaylar İçin Genel Şartlar
- %40 ve üzeri engelli raporu:Adayların, "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" veya "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak alınmış %40 ve üzeri bir engelli sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekmektedir.
- EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı): Engelli adaylar, özel olarak düzenlenen EKPSS'ye girerek belirli bir puan almalıdırlar.
- Eğitim Durumu:EKPSS'ye ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun olan veya EKPSS'nin geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabilirler.
- Yaş Sınırı: 65 yaşını doldurmamış olmak.
- Yurt Dışı Eğitim: Yurt dışında eğitimlerini tamamlamış olan engelli adaylar ile yurt dışında bir eğitim kurumundan EKPSS'nin geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar da başvurabilirler.
Engelli Adaylara Özel Haklar ve Koşullar
- Kota Uygulaması: Engelli adaylar için belirli bir kontenjan ayrılmaktadır.
- Ağır Engelli Adaylar: Ağır engelli adaylara sınavlarda ek süre veya özel salon gibi imkanlar sağlanabilir.
- Fiziksel Bariyerlerin Kaldırılması: Sınav yerlerinde engellilerin erişimine uygun düzenlemeler yapılır.
- Tercih Hakkı: Engelli adaylar, kendilerine uygun kadroları tercih edebilirler.
Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler
- EKPSS Başvurusu: ÖSYM'nin belirlediği süre içerisinde EKPSS başvurusu yapılmalıdır.
- Gerekli Belgeler:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Diploma veya mezuniyet belgesi
- Engelli sağlık kurulu raporu
- Askerlik durumu belgesi (erkek adaylar için)
- Aile kayıt örneği
- Diğer istenen belgeler (kuruma göre değişiklik gösterebilir)
Önemli Notlar
- Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik: Bu yönetmelik, engellilerin kamu hizmetlerine alınması konusunda detaylı bilgileri içermektedir.
- ÖSYM Duyuruları: ÖSYM'nin resmi web sitesinden yapılan duyuruları takip etmek, en güncel bilgileri edinmek için önemlidir.
- Kurum Duyuruları: Başvuru yapacağınız kurumun duyurularını dikkatlice incelemek, özel koşullar ve istenen belgeler hakkında bilgi sahibi olmak için gereklidir.
- ÖSYM Resmi Web Sitesi:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için kayıt olunuz. Giriş yap veya üye ol.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü: Engellilerin kamu hizmetlerine erişimi ile ilgili detaylı bilgi ve sıkça sorulan sorular için buraya başvurabilirsiniz.
Not: Bu bilgiler genel bir çerçeve sunmaktadır. Detaylı bilgi için ilgili kurumların duyurularını takip etmeniz önerilir.