İŞKUR Üzerinden İş Bulma: Aday Rehberi
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), iş arayanlar ile işverenleri bir araya getiren önemli bir platformdur. İŞKUR üzerinden iş bulmak isteyen adaylar için aşağıdaki adımları takip etmek faydalı olacaktır:1. İŞKUR'a Kayıt Olma
- İŞKUR'un resmi web sitesine giriş yapın:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için kayıt olunuz. Giriş yap veya üye ol.
- "İş Arayan" bölümünden kayıt olun.
- Kişisel bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde girin: Adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz, eğitim durumunuz, iş deneyiminiz gibi bilgileri doğru bir şekilde girmeniz, size uygun iş ilanlarının size ulaştırılması için önemlidir.
- Özgeçmişinizi yükleyin: Güncel ve detaylı bir özgeçmiş hazırlayarak sistemde paylaşın. Özgeçmişinizde, yetenekleriniz, deneyimleriniz ve kariyer hedefleriniz net bir şekilde belirtilmelidir.
2. İş İlanlarını Arama
- İlanları filtreleyin: İŞKUR'un arama motorunu kullanarak, il, ilçe, meslek, sektör, deneyim seviyesi gibi çeşitli kriterlere göre iş ilanlarını filtreleyebilirsiniz.
- Arama kriterlerinizi sık sık güncelleyin: İş piyasasındaki gelişmeleri takip ederek, arama kriterlerinizi düzenli olarak güncelleyin.
- Kayıtlı aramalar oluşturun: Belirli bir iş türü veya sektör için kayıtlı arama oluşturarak, yeni ilanlar yayınlandığında bildirim alırsınız.
3. Başvuru Yapma
- İlanları dikkatlice okuyun: Başvuru yapmadan önce ilanları dikkatlice okuyarak, işverenlerin aradığı niteliklere sahip olup olmadığınızı kontrol edin.
- Özgün bir başvuru mektubu hazırlayın: İş ilanına uygun bir başvuru mektubu yazarak, neden o pozisyonda çalışmak istediğinizi ve neden sizin için doğru bir aday olduğunuzu belirtin.
- Başvuru sürecini takip edin: Başvurularınızı takip etmek için İŞKUR hesabınızı düzenli olarak kontrol edin.
4. Mülakatlara Hazırlık
- Şirket hakkında araştırma yapın: Mülakata gittiğiniz şirket hakkında araştırma yaparak, şirketin vizyonu, misyonu ve faaliyet alanları hakkında bilgi edinin.
- Kendinizi tanıtmaya hazır olun: Mülakatta kendinizi kısa ve öz bir şekilde tanıtarak, neden o pozisyonda çalışmak istediğinizi açıklayın.
- Soruları dikkatlice dinleyin ve net cevaplar verin: Mülakatta sorulan soruları dikkatlice dinleyin ve net, öz ve samimi cevaplar verin.
- Pozitif bir tutum sergileyin: Kendinize güvenen, pozitif ve istekli bir tutum sergileyin.
İŞKUR'un Sunduğu Ek Hizmetler
İŞKUR, iş arayanlara sadece iş ilanları sunmakla kalmaz, aynı zamanda aşağıdaki gibi ek hizmetler de sunar:- Mesleki eğitim kursları: İşsiz kalan veya iş değiştirmek isteyen kişilere yönelik mesleki eğitim kursları düzenlenir.
- İşgücü uyum programı: İşverenlerin ihtiyaç duyduğu niteliklerde işgücünün yetiştirilmesini sağlar.
- İş başı eğitim programları: İşverenlerin işbaşı eğitim programları düzenlemesine destek verir.
- İş ve meslek danışmanlığı: İş arayanlara kariyer planlaması ve iş arama sürecinde destek verir.
- Düzenli olarak özgeçmişinizi güncelleyin: Yeni bir deneyim veya beceri kazandığınızda özgeçmişinizi güncelleyin.
- Ağınızı genişletin: Sektörünüzdeki insanlarla tanışın ve iletişim halinde olun.
- Motive olmaya devam edin: İş bulma süreci uzun sürebilir. Motivasyonunuzu yüksek tutarak, çabalarınızı sürdürün.
Başarılar dilerim!
Ek Bilgiler:
- İŞKUR'un mobil uygulamasını indirerek de iş ilanlarını takip edebilirsiniz.
- Sosyal medya platformlarında İŞKUR'u takip ederek güncel duyurulardan haberdar olabilirsiniz.
- İŞKUR'un iş başvuru süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için İŞKUR'un web sitesindeki sıkça sorulan sorular bölümünü inceleyebilirsiniz.