Keşfet

İlber Ortaylı - Soli Özel Tartışması !

Tarihçi İlber Ortaylı, siyaset bilimci Soli Özel ile yaşadığı tartışmanın ardından yayımdan ayrıldı.TV 100'de Okan Bayülgen'in sunumuyla gerçekleştirilen Muhabbet Kralı programında Suriye ve Beşar Esad konusu ele alındı.Bayülgen, programa sonradan katılan Özel’e, programın başlangıcını takip edip etmediğini sordu ve Ortaylı ile Deniz Ülke Kaynak'ın komşularıyla ilgili konuştuğunu belirtti. Özel de, Ortaylı’nın yanındaki kişinin buna sebep olduğunu dile getirerek, Sağımda oturan zat (Ortaylı’yı kastederek) nedeniyle buna şaşırmadım şeklinde bir ifade kullandı.Devam eden yayında Ortaylı’nın Suriye diye bir coğrafi varlık yoktur şeklindeki yorumu, tartışmayı derinleştirdi. Ortaylı, Suriye, iki günde bir devlet haline gelmedi, aslında hiçbir zaman tam anlamıyla bir devlet olmadı. İnsanların sürekli 'bu bir devlet değildir' şeklinde konuştuğunu 77 yaşında bir insan olarak, 70 yıl boyunca komşulardan hep duydum. O, tam bir vatan olamaz. Memleket olsa da, vatan başka bir kavramdır dedi.Okan Bayülgen'in Suriye bir ülke midir? sorusuna karşılık, Ortaylı, Suriye aslında bir ülke değildir, bir coğrafya da değildir. Tarihsel olarak Suriye, asla var olmamış bir devlettir. Irak da benzer bir konumdadır yanıtını verdi.Daha sonra Ortaylı, Özel’e ansiklopedilere bakmasını önererek Coğrafyasız tarih tartışılamaz ifadesini kullandı. Kavramların yanlış kullanılması üzerine girmek istemiyorum, manzarayı çizerek tartışma yapamayız” diyen Ortaylı, Özel'e sert bir üslupla Böyle talimat verir gibi nereden geliyorsun, okuyup duruyorsun diye seslendi. Soli Özel ise konuşmasının metinle desteklenmediğini belirtti.Son olarak, İlber Ortaylı program sırasında rahatsızlandı.

Konu görüntüleyen kullanıcılar