Keşfet

Formasyon Alırken Staj Süreci Nasıl İşler?

dandanakan

Üye

Formasyon Alırken Staj Süreci Nasıl İşler?​

Formasyon eğitiminin en önemli ve pratik kısmını oluşturan staj, öğretmen adaylarının teorik bilgilerini uygulamaya dökmelerine olanak tanır. Staj süreci, öğretmenlik mesleğine geçiş için önemli bir hazırlık dönemidir.

Staj Sürecinin Genel Hatları:

• Okul Yerleştirme: Formasyon programına kayıt olduktan sonra, genellikle üniversite tarafından belirlenen okullardan birine staj yapmak üzere yerleştirilirsiniz. Bu yerleştirme, öğrencinin bulunduğu şehir, branşı ve okulun ihtiyaçları gibi faktörlere göre yapılır.
  • Uygulama Öğretmeni: Staj yaptığınız okulda size rehberlik edecek bir uygulama öğretmeni atanır. Bu öğretmen, derslerinize girmenize, öğrencilerinizi gözlemlemenize ve size geri bildirimde bulunmasına yardımcı olur.
  • Derslere Girme: Staj süresince, uygulama öğretmeninizin gözetiminde belirli sayıda derse girerek öğrencilere ders anlatırsınız. Bu sayede, sınıf yönetimi, öğretim yöntemleri ve öğrenciyle etkileşim gibi konularda deneyim kazanırsınız.
  • Gözlem Yapma: Diğer öğretmenlerin derslerine girerek onların yöntemlerini gözlemler, farklı öğretim yaklaşımlarını öğrenirsiniz.
  • Hazırlık Çalışmaları: Derslere girmeden önce konu hakkında detaylı bir araştırma yapar, ders planı hazırlar ve materyallerinizi hazırlarsınız.
  • Değerlendirme: Stajınızın sonunda, hem uygulama öğretmeniniz hem de üniversitenizden bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede, ders anlatımınız, sınıf yönetiminiz, öğrencilerle iletişiminiz gibi konular değerlendirilir.
Staj Süresince Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Hazırlıklı Olmak: Derslerinizi önceden planlayın, materyallerinizi hazırlayın ve öğrencilerinizi tanımaya çalışın.
  • Uygulama Öğretmeninizle İletişim Kurmak: Herhangi bir sorunuz veya sorununuz olduğunda uygulama öğretmeninizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
  • Gözlem Yapmak: Diğer öğretmenlerin derslerine girerek farklı öğretim yöntemlerini öğrenmeye çalışın.
  • Geri Bildirimleri Değerlendirmek: Aldığınız geri bildirimleri dikkate alarak kendinizi geliştirmeye çalışın.
  • Okul Kurallarına Uymak: Staj yaptığınız okulun kurallarına uymak, profesyonel bir tutum sergilemenizi sağlar.
Stajın Önemi:

Staj, teorik bilgileri pratiğe dökmek, öğretmenlik mesleğinin zorluklarını ve güzelliklerini deneyimlemek ve geleceğe daha donanımlı bir öğretmen olarak adım atmak için önemli bir fırsattır.

Staj Sürecinde Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri:

• Sınıf Yönetimi: Sınıfı yönetememe, öğrencilerin dikkatini dağıtma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, uygulama öğretmeninizden yardım alarak çözüm bulabilirsiniz.
  • Ders Planı Hazırlama: Ders planı hazırlamakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda, örnek ders planlarını inceleyebilir ve öğretmen arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz.
  • Öğrenci İlişkileri: Öğrencilerle iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz. Sabırlı olmak ve öğrencileri tanımaya çalışmak bu sorunu aşmanıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, formasyon stajı, öğretmen adaylarının kendilerini geliştirmeleri ve öğretmenlik mesleğine hazırlanmaları için önemli bir süreçtir. Staj süresince elde edilen deneyimler, gelecekte başarılı bir öğretmen olmanın temelini oluşturacaktır.

Konu görüntüleyen kullanıcılar