Keşfet

Emniyet Genel Müdürlüğü Kadroları: Polis Olma Süreci

bubble

Üye
Emniyet Genel Müdürlüğü, ülkemizin güvenliği için çalışan önemli bir kurumdur. Bu nedenle, polis olmak isteyen birçok genç için cazip bir kariyer yoludur. Peki, polis olmak için neler yapmanız gerekiyor? İşte size adım adım bir rehber:

Polis Olma Şartları​

• Türk vatandaşı olmak: Bu, polis olmanın temel şartıdır.
  • Yaş sınırı: Genellikle 18-30 yaş arasında olmak gerekmektedir. Bu sınırlar, zaman zaman değişiklik gösterebilir.
  • Eğitim durumu: Lise veya üzeri eğitim görmüş olmak gerekmektedir. Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) için genellikle lisans mezunu olmak istenir.
  • Sağlık durumu: Fiziki ve psikolojik olarak göreve uygun olmak gerekmektedir. Sağlık raporu almak zorunludur.
  • Güvenlik soruşturması: Adli sicil kaydı bulunmamak ve güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak gerekmektedir.
  • KPSS: Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan belirlenen taban puanı almak gerekmektedir.

Polis Olma Süreci​

1. KPSS'ye Girmek: ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS'ye girerek belirlenen puan türünden gerekli puanı almak en önemli adımdır.
  2. Başvuru Yapmak: KPSS sonuçları açıklandıktan sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilan ettiği kadrolara başvurmanız gerekmektedir. Başvurular genellikle online olarak yapılmaktadır.
  3. Fiziki Yeterlilik Sınavları: Başvuru yapan adaylar, fiziksel yeterlilik sınavlarına tabi tutulur. Bu sınavlarda koşu, şınav, mekik gibi testler yapılır.
  4. Mülakat: Fiziki yeterlilik sınavını geçen adaylar, mülakata alınır. Mülakatta adayların genel kültürü, iletişim becerileri ve mesleğe uygunluğu değerlendirilir.
  5. Sağlık Kontrolü: Mülakatı geçen adaylar, sağlık kontrolünden geçirilir.
  6. POMEM Eğitimi: Tüm aşamaları başarıyla geçen adaylar, Polis Meslek Eğitim Merkezleri'nde (POMEM) belirli bir süre eğitim alırlar. Bu eğitimde, adaylara polislik mesleğiyle ilgili teorik ve pratik bilgiler verilir.
  7. Göreve Başlama: Eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar, emniyet teşkilatında çeşitli birimlerde göreve başlarlar.

Polislik Mesleğinin Avantajları​

• Toplumsal saygınlık: Polislik, toplumda saygın bir meslektir.
  • Kariyer imkanları: Polislik mesleğinde ilerleme imkanları oldukça geniştir.
  • Sosyal haklar: Polislerin sosyal hakları oldukça iyidir.
  • Ülkeye hizmet etme bilinci: Polislik, ülkenin güvenliği için önemli bir görevdir.
Polis olmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler:

• Fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmak: Polislik mesleği zorlu bir meslektir. Fiziksel ve psikolojik olarak güçlü olmak gerekmektedir.
  • Sürekli öğrenmeye açık olmak: Polislik mesleği sürekli gelişen bir meslektir. Bu nedenle, sürekli öğrenmeye açık olmak gerekmektedir.
  • Disiplinli olmak: Polislik mesleği disiplinli bir meslektir. Kurallara uymak ve emirleri yerine getirmek önemlidir.
Özetle, polis olmak için öncelikle KPSS'ye girerek belirlenen puanı almak, ardından başvuru yapmak ve fiziksel yeterlilik sınavlarını, mülakatı ve sağlık kontrolünü başarıyla geçmek gerekmektedir. POMEM eğitimini tamamlayan adaylar, emniyet teşkilatında görev yapmaya hak kazanırlar.

Not: Polislik başvuruları ve şartları zaman zaman değişebilmektedir. Bu nedenle, en güncel bilgiyi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden almanız önemlidir.

Ek Bilgiler:

• Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM): Polis adaylarının yetiştirildiği eğitim kurumlarıdır.
  • Polis Akademisi Başkanlığı: Polisliğe giriş sınavları ve eğitimleriyle ilgili tüm işlemleri yürüten kurumdur.
  • Polislik branşları: Trafik polisi, asayiş polisi, terörle mücadele polisi gibi farklı branşlarda görev yapma imkanı vardır.
Başarılar dilerim!

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri