Keşfet

Dgs Nedir? Kimler Katılabilir?

bubble

Üye

DGS Nedir? Kimler Katılabilir?​

DGS, Dikey Geçiş Sınavı'nın kısaltmasıdır. Bu sınav, meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programı mezunlarının, lisans eğitimlerine devam edebilmeleri için ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. Başka bir deyişle, DGS sayesinde meslek yüksekokulu mezunları, lisans tamamlama programına geçerek lisans diplomasına sahip olabilirler.

Kimler DGS'ye Katılabilir?​

• Meslek Yüksekokulu Mezunları: Herhangi bir meslek yüksekokulundan mezun olan herkes DGS'ye başvurabilir.
  • Açıköğretim Önlisans Programı Mezunları: Açıköğretim fakültelerinin ön lisans programlarından mezun olanlar da DGS ile lisans tamamlama programına geçebilirler.
  • Mezun Olmak Üzere Olanlar: Mezuniyet şartlarını tamamlamış, ancak henüz mezuniyet belgesini almamış olan son sınıf öğrencileri de bazı şartlar altında DGS'ye başvurabilirler.

DGS'nin Avantajları Nelerdir?​

• Kısa Sürede Lisans Diploması: Lisans tamamlama programları genellikle daha kısa sürelidir, bu sayede öğrenciler daha kısa sürede lisans diplomasına sahip olabilirler.
  • Mesleki Deneyim: Meslek yüksekokulunda edindikleri mesleki deneyim, lisans eğitimlerine katkı sağlar.
  • Kariyer Olanakları: Lisans diploması, daha geniş bir iş olanağı sunar ve kariyer hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olur.

DGS'ye Nasıl Hazırlanılır?​

• ÖSYM'nin Yayınladığı Kaynakları Takip Edin: ÖSYM tarafından yayınlanan örnek sorular, konu anlatımları ve sınav kılavuzlarını dikkatlice inceleyin.
  • Kurslara Katılın: DGS'ye özel hazırlanan kurslara katılarak konuları daha sistematik bir şekilde öğrenebilirsiniz.
  • Deneme Sınavları Çözün: Düzenli olarak deneme sınavları çözerek kendinizi değerlendirin ve eksiklerinizi belirleyin.
  • Zaman Yönetimi: Sınavda zamanı etkili kullanabilmek için deneme sınavlarında zaman yönetimi yapın.
  • Stres Yönetimi: Sınav kaygısıyla başa çıkmak için gevşeme teknikleri uygulayın.

Önemli Notlar:​

• Başvuru Şartları: Her yıl ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda başvuru şartları detaylı olarak belirtilir.
  • Tercih Listesi: Sınav sonucunda başarılı olan adaylar, puanlarına göre tercih listeleri oluşturacaklar.
  • Yerleştirme: Tercih listesindeki yerlere göre adaylar lisans tamamlama programlarına yerleştirilecekler.
Sonuç olarak, DGS, meslek yüksekokulu mezunlarına lisans eğitimlerine devam etme fırsatı sunan önemli bir sınavdır. Bu sınav sayesinde hem kariyer hedeflerine ulaşmak hem de kişisel gelişim sağlamak mümkündür.

Daha fazla bilgi için ÖSYM'nin resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar