DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile meslek yüksekokulu veya açıköğretim ön lisans programı mezunları, lisans eğitimlerine devam etme fırsatı bulurlar. İşte bu sürecin genel işleyişi:
Unutmayın: DGS, meslek hayatınızda önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, sınava iyi hazırlanmanız ve doğru tercihler yapmanız önemlidir.
1. Sınav Başvurusu:
- ÖSYM tarafından belirlenen başvuru tarihleri arasında online olarak başvuru yapılır.
- Gerekli belgelerin eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi önemlidir.
2. Sınav:
- Sınav, genellikle yaz aylarında ÖSYM tarafından belirlenen merkezlerde yapılır.
- Sınavda genellikle sözel ve sayısal yetenek testleri yer alır.
- Sınav sonuçları ÖSYM tarafından açıklanır.
3. Tercih İşlemleri:
- Sınav sonuçlarına göre adaylar, puanlarına uygun olarak tercih listeleri oluştururlar.
- Tercih listesinde, lisans tamamlamak istedikleri bölümleri sıralarlar.
4. Yerleştirme:
- ÖSYM, adayların tercih listeleri ve puanları doğrultusunda yerleştirme işlemini yapar.
- Yerleştirme sonuçları, ÖSYM'nin internet sitesinden açıklanır.
5. Kayıt:
- Yerleştirilen adaylar, belirlenen tarihler arasında ilgili üniversiteye kayıt yaptırırlar.
6. Lisans Eğitimine Başlama:
- Kayıt işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler, lisans eğitimlerine başlarlar.
- Kısa Sürede Lisans: Lisans tamamlama programları genellikle daha kısa sürer.
- Mesleki Deneyim: Meslek yüksekokulunda edinilen deneyim, lisans eğitimine katkı sağlar.
- Kariyer Olanakları: Lisans diploması, daha geniş iş olanakları sunar.
- ÖSYM Kaynakları: ÖSYM'nin yayınladığı kaynakları takip etmek önemlidir.
- Deneme Sınavları: Düzenli olarak deneme sınavları çözmek, sınav formatına alışmanızı sağlar.
- Kurslar: DGS'ye özel hazırlanan kurslara katılarak eksiklerinizi giderebilirsiniz.
- Zaman Yönetimi: Sınavda zamanı etkili kullanmak için pratik yapın.
- Başvuru Şartları: Her yıl ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda başvuru şartları detaylı olarak belirtilir.
- Tercih Listesi: Tercih listesi oluştururken dikkatli olmak ve puanınıza uygun bölümleri seçmek önemlidir.
- Yerleştirme Kuralları: ÖSYM'nin belirlediği yerleştirme kurallarına göre adaylar yerleştirilir.
Unutmayın: DGS, meslek hayatınızda önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, sınava iyi hazırlanmanız ve doğru tercihler yapmanız önemlidir.