Keşfet

Açıköğretim Ile Örgün Eğitim Arasındaki Farklar

bubble

Üye
Açıköğretim ve örgün eğitim, yükseköğrenim seçenekleri arasında sıkça karşılaştırılan iki farklı sistemdir. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. İşte bu iki sistem arasındaki temel farklar:

Eğitim Şekli​

• Örgün Eğitim: Belirli bir kampüste, belirli saatlerde yüz yüze derslere katılmayı gerektirir. Öğrenciler, hocalarıyla doğrudan etkileşimde bulunurlar.
  • Açıköğretim: Öğrencinin zaman ve mekân kısıtlaması olmaksızın, kendi hızında dersleri takip etmesine olanak tanır. Genellikle online platformlar üzerinden ders materyalleri sunulur.

Esneklik​

• Örgün Eğitim: Derslere katılım zorunludur ve ders programı önceden belirlenmiştir.
  • Açıköğretim: Öğrenci, kendi çalışma programını kendisi oluşturur ve dersleri istediği zaman ve yerde takip edebilir.

Maliyet​

• Örgün Eğitim: Genellikle açıköğretime göre daha yüksek maliyetlidir. Yurt, yemek, ulaşım gibi ek giderler de olabilir.
  • Açıköğretim: Genellikle daha uygun maliyetlidir. Ancak bazı ek materyaller için ek ödemeler gerekebilir.

Sosyal Etkileşim​

• Örgün Eğitim: Sınıf arkadaşlarınızla ve hocalarınızla sürekli etkileşimde bulunarak sosyal bir ortamda öğrenme imkanı sunar.
  • Açıköğretim: Genellikle sosyal etkileşim sınırlıdır. Ancak online platformlar üzerinden diğer öğrencilerle iletişim kurabilirsiniz.

Disiplin​

• Örgün Eğitim: Derslere katılım zorunluluğu olduğu için daha disiplinli bir çalışma ortamı sağlar.
  • Açıköğretim: Öğrencinin kendi kendini motive etmesi ve disiplinli olması gerekir.

Sınavlar​

• Örgün Eğitim: Genellikle yüz yüze yapılan sınavlar ile değerlendirilir.
  • Açıköğretim: Yüz yüze veya online olarak yapılan sınavlarla değerlendirilir. Sınav tarihleri önceden belirlenir.

Mezuniyet​

• Her iki sistemde de mezuniyet için belirli şartlar vardır. Bu şartlar arasında tüm dersleri başarıyla tamamlamak, genel not ortalamasını tutturmak ve belirli sayıda krediyi tamamlamak gibi koşullar yer alır.

Diploma Geçerliliği​

• Her iki sistemden alınan diplomalar da aynı geçerliliğe sahiptir. Açıköğretim diploması ile örgün eğitim diploması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Hangisi daha iyi?

Hangi sistemin daha iyi olduğu, öğrencinin kişisel özelliklerine, hedeflerine ve yaşam koşullarına göre değişir. Eğer düzenli bir programa uyum sağlayabiliyorsanız ve sosyal bir ortamda öğrenmek istiyorsanız örgün eğitim daha uygun olabilir. Eğer esnek bir çalışma programına ihtiyacınız varsa ve kendi kendinize çalışmaya alışıksanız açıköğretim sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

Özetle, açıköğretim ve örgün eğitim, öğrencinin kişisel özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre seçilebilecek iki farklı öğrenim sistemidir. Her iki sistemin de kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri